Épületenergetikai tanúsítás - illusztráció
A tanúsításról

2009. január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. Meglévő épületek bérbeadásakor vagy eladásakor a tanúsítás elkészíttetése 2011-ig önkéntes, 2012. január 1-jétől kötelező.

A tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat minél többen készíttessék el saját meglévďż˝ ingatlanukra a tanúsítványt. A tanúsítvány hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan elďż˝nyben részesíteni azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvezďż˝ értéket mutatnak. A tulajdonos érdeke, hogy elkészíttesse a tanúsítványt, hiszen az energiatakarékos épület növeli az ingatlan értékét. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes.

A tanúsítás speciális vizsgálatot igényel, kiadását felsďż˝fokú végzettséggel rendelkezďż˝ személyek végezhetik. A tanúsítókról névjegyzéket vezet a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara, honlapjukon megtalálható a tanúsítással foglalkozó szakemberek listája. A lehetďż˝ legteljesebb körďż˝ információszolgáltatás érdekében késďż˝bb az önkormányzatok ügyfélszolgálatán is megtalálható lesz a tanúsítók névjegyzéke.

Jogszabályok

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzďż˝inek meghatározásáról

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzďż˝inek tanúsításáról